No FuckiN' Way

Politika, közélet, aktivizmus és más okosságok itt és most.

ahol elérhetsz minket

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Akut vészhelyzet fenyegeti Magyarországot? - Avagy mikor szoktak minisztériumokat költöztetni…

2014.06.23. 18:49 banditamókus

min_mukodik.jpg

Kép: elegemvan.blog.hu/

 

 

Az elmúlt két évszázadra visszatekintve felelős kormány békeidőben minisztériumokat nem helyezett át. Amikor ez megtörtént, vészterhes helyzetek uralkodtak az országban.  

  • a Kossuth vezette kormányt költöztették anno Debrecenbe
  • ideiglenes kormány alakult 1919 nyarán Szegeden
  • 1944 telén Debrecenben
  • a menekülő Szálasi helyezte át hivatalait Sopronba, ill. Szombathelyre

és végül

  • 1956 novemberében alakított kormányt Szolnokon Kádár János

 131_1.jpg

Szolnokon a megyei tanácsházán elhelyezett emléktábla. Kép forrása és tábla története: vfek.vfmk.hu

 

Ha a kormány abból indul ki, hogy a közeljövőben az ország biztonságát valami/valaki veszélyezteti, akkor erről a többi parlamenti pártok, az európai szövetségeseket és pl. az ország lakosságát tájékoztathatná. Mert momentán ilyen akut vészhelyzetről nincs tudomásunk.

 

Az álságosság netovábbja

A 3. Orbán-kormány csigalassúsággal alakult meg, ám ezután, a példátlan hatalomkoncentráció jegyében a 4 év után visszaállított kancelláriát rögtön egy ember kezébe helyezte. E folytatódó hatalomcentralizáció leplezésére az egyik első, rekordsebességgel meghozott intézkedésével rögtön több minisztérium székhelyének áthelyezését rendelte el - teljesen indokolatlanul. A jelenlegi rezsim részéről ezért (is) teljesen hiteltelen és álságos az arra való hivatkozás, hogy a decentralizáció érdekben költöztetné a minisztériumokat Debrecenbe, Kecskemétre, vagy Székesfehérvárra. Hisz mindenki tudja, hogy az Orbán kormány alatt sok minden történhet, de a hatalom tényleges decentralizációja teljesen kizárt.

21587894.jpg

Székesfehérvár adhat helyet a Honvédelmi Minisztériumnak.
Kép forrása: Panoramio 

 

A deliberáció és a decentralizáció diadalaként a komplett minisztériumok fővárosból való költöztetéséről mindenfajta hatástanulmány nélkül, rendeleti úton döntöttek. S igencsak kilóg a lóláb, hogy ezen önkényes döntések csak az önkormányzati kampány egyik marketing-fogasaként funkcionálnak.  A csúnya vízfejű Budapestet így legalább lehet utálni, és szítani egy kicsit a főváros/vidék ellentétet.

Amúgy a költöztetés nyilván elképesztő költségekkel jár, ami örvendetes akkor, amikor éppen 50-60 milliárdos hiányok, adósságok veszélyeztetik kórházak mindennapi működést és a betegek ellátását. Biztosan – most hogy a stadionépítés megnyugtatóan révbe ér – a minisztérium költöztetése a legfontosabb tennivalója a kormánynak egy olyan országban, ahol a lakosság egy jelentős része a létminimum alatt él.

Persze a felesleges és propagandisztikus látszatintézkedés helyett valódi decentralizációról, a vidéki központok erősítéséről szó sincs. Pedig ez tényleg fontos volna, de az Orbán-kormány csak retorikailag erősíti a vidéket, tényleges politikája, az államosítás, a központosítás, a hatalomkoncentráció.

71317877.jpg

 A debreceni Pénzügyi palotában már üléseztek magyar miniszterek.
Kép forrása: Panoramio

 

Még egy Hungarikum?

Egy-két teljesen rendkívüli példa kivételével (pl. amikor a német újraegyesülés után – nem mellesleg, hosszú társadalmi vita után – a német fővárost Bonnból ismét Berlinbe helyezték) a fejlett világban aligha van példa minisztériumok vagy kormányok fővárosból való elköltöztetésére. Ez egy újabb Hungarikum, vagy az is lehet, hogy az új kazah főváros, Asztana a követendő minta… Lehet választani.

 

(a bejegyzése egy vendégszerzőnk írása, a blogon banditamókus csak közzétette)

Címkék: minisztérium Fidesz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nfnw.blog.hu/api/trackback/id/tr356386333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása