No FuckiN' Way

Politika, közélet, aktivizmus és más okosságok itt és most.

ahol elérhetsz minket

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tüntess csak, úgyis megunod

2014.06.10. 17:56 NyinA

Egy hete, Magyarország fekete napja után kezdődött az egész. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, civil szervezet szabotőr, fácánvadász javaslatára „közös megegyezéssel” megváltak az Origo főszerkesztőjétől. Ugyanezen a napon a Parlament elfogadta a Paksról szóló törvénytervezetet. Módosították a 25 éve érvényben lévő Házszabályt. Benyújtották a reklámadót. Simicska és Mészáros Lőrinc pedig ismét jól járt, míg előbbi 12 milliárd forintját vette ki médiacégeiből és a Közgépből, utóbbi 1,8 milliárd osztalékhoz jutatta cégét.

A civil társadalom azonnal reagált. A Kettős Mérce és az Átlátszó néhány óra alatt szervezett tüntetést, amin több, mint ezren álltak ki az Origo szerkesztősége és a sajtószabadság mellett. A civilekhez később a magyar médiumok többsége is csatlakozott, a reklámadó bevezetése ellen tiltakozva a tv-k és internetes portálok elsötétítéssel, a nyomtatott sajtó orgánumok pedig üres oldallal tiltakoztak.

A nagy civil lelkesedésnek tudható be, hogy egy héten belül másodszor is, Pünkösd hétfőre demonstrációt szervezetek, ezúttal a Magyar Telekom székháza elé. A cég volt az, aki elbocsátotta Sáling Gergőt az Origótól, Lázár János nyomására. Ezért lehetett a Kossuth téren kezdődött tüntetés fő attrakciója Gulyás Márton performansza, ahogy élő-egyenes adásban mondta le Telekom előfizetését. Bár Gulyás erre biztatta a résztvevőket is, a fullasztó melegben kókadozó tömeg ekkor még nem tűnt túl közreműködőnek.

Gulyás után az Átlátszó blog munkatársa, Ferencz Gábor beszélt a média bekebelezéséről, arról, hogy egyre kevesebb a kormánytól független „hang”. Szerinte a hatalom csak akkor fog megnyugodni, ha megszerezte a teljes kontrollt. Utalt Gyurcsány Ferenc 2007-es beszédére is, mikor azt mondta, lehet tüntetni, majd megunják és hazamennek. Ferencz szerint minden miniszterelnök ezt a véleményt osztja.

Elnézve az elbágyadt tüntetőket, hallgatva Papp Réka Kinga fahangú kántálását, tényleg úgy tűnt, hogy a tömeg lassan feladja és hazamegy, de ahogy ment le a Nap, a több száz emberből több ezer lett és egyre lelkesebben vonultak a Telekom Krisztina körúti székházához.

010_fit_574x430.jpg

                                       A kép forrása: Magyar Narancs.

 

 

Pozitív tehát a tendencia, ami végbe menni látszik a mai magyar civil társadalom aktivitásában. De nem ártana, ha végre nem mindig ugyanaz a budapesti, értelmiségi kör venne részt ezeken a demonstrációkon, ha végre nem csak tüntetnénk, hanem cselekednénk is. Magyarország fekete napja óta elindult folyamatba kell most belekapaszkodnunk, és nem megunnunk és nem hazamennünk. 

Címkék: tüntetés Lázár János Simicska Kettős Mérce Átlátszó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nfnw.blog.hu/api/trackback/id/tr686293159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása