No FuckiN' Way

Politika, közélet, aktivizmus és más okosságok itt és most.

ahol elérhetsz minket

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Schiffer András politikusi nekrológja

2016.05.31. 14:06 koalapata kopog a pepita patikakövön

Szerencsére nem halt meg, csak visszavonult, így akár őszinték is lehetünk.

Schiffer András nem jó ember, és nem volt jó politikus. Miközben erényeit – szakmai felkészültségét, retorikai jártasságát – ellenfelei is elismerik, politikusként a félelmek és frusztrációk, a kihagyott lehetőségek és a rossz döntések határozták meg a pályáját.

Miközben az LMP sikerei jórészt másokhoz köthetők, a párt hanyatlása már tisztán a schifferi politika eredménye. Nézzük végig a párt és meghatározó politikusa párhuzamos történetét!

A kezdetekben az LMP-t három szóvivő képviselte: Jávor Benedek, Rauschenberger Péter és Schiffer András. Közülük Schiffer nem képességeivel vagy karizmájával, csak ambícióival emelkedett ki, így lett hamarosan az első számú vezető. De előtte, 2009-ben a párt még Szabó Tímea listavezetésével futott neki az EP-választásnak, ahol nem függetlenül attól, hogy Szabó mindenkit elbűvölt, megelőzték a haldoklófélben lévő SZDSZ-t.

A 2010-es választáson elért 7,5% sem elsősorban a savanyú Schiffernek, hanem a kampányfőnökként debütáló, derűsen karizmatikus Karácsony Gergelynek volt köszönhető.

Schiffer nagy lehetősége a választás után jött el: az MSZP összeomlásával az LMP átvehette volna a Fidesz első számú – baloldali – kihívójának szerepét. Schiffer András azonban – pártbeli források szerint – a régi baloldaltól, sőt, a baloldaltól mint szótól való irtózásában megtorpedózott minden ezirányú törekvést.

A következő látványos kudarc 2012-höz köthető: miután egy stratégiai vitában alulmaradt, lemondott a frakcióvezetőségről – a párt pedig Jávor Benedek vezetésével kilőtt a népszerűségi listákon: rendre 10% fölött mérték a munka törvénykönyve megváltoztatása miatt népszavazást kezdeményező, baloldali témákat vivő zöld pártot.

Schiffer a parlamenttől való visszavonulását nem töltötte tétlenül: megszervezte a pártban azt a vékony többséget, akiket a soha senkivel semmilyen célért nem szabad szóba állni stratégiája lelkesített. Pedig 2012-ben ott volt nemcsak az MSZP (Gyurcsány nélkül, aki az akkor 0%-os DK-ban ugrándozott), de a Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás is – egy ilyen sokszínű szövetség az LMP meghatározó szerepével 2014-ben megverhette volna a Fideszt.

Schiffer azonban nem tudott túllépni személyes sérelmein, amik a 90-es évek elejéről származtak, amikor az ifjúszocik kitúrták a szemétdombról. És miközben Schiffer András kritikája a szocialista pártról releváns, de e helyütt kénytelenek vagyunk Churchillre utalni Sztálinnal kapcsolatban, ami azért nem kicsit kiélezettebb helyzet volt.

Akárhogy is, Schiffernek történelmi felelőssége van abban, hogy 2014-ben a Fidesz újra kétharmaddal nyerhetett. És akik ezek után sikeresnek ítélik meg azt a stratégiát, amelyik 5%-kal éppen hogy csak bevitte a két évvel korábban még 10%-os LMP-t a parlamentbe, azok nem látják a fától az erdőt.

A 2014-es választás után a kényszeres távolságtartás a baloldaltól és a gesztuspolitika a Fidesz és a Jobbik felé a legtöbb, a politikát szorosan követő demokrata kedvét elvette a schifferi LMP-től.

Schiffer András, bár néha folytatott szópárbajokat Orbánnal és a fideszesekkel, tökéletesen belesimult a NER-be – tőle akár a világ végéig fennmaradhatna az Orbán-rezsim.

sch.png

Stratégiai balfogásai mellett meg kell említeni, hogy hiába vívott ki tiszteletet sokakból, nem volt egy szerethető, lelkesítő, jó szívvel követhető politikus. De aktívnak nagyon is aktív volt, így minden hibája ellenére pótolhatatlanná vált az LMP-ben.

A schifferi LMP Schiffer nélkül – minden tiszteletet megadva Szél Bernadettnek – politikai értelemben egy üres halmaz. Üres halmazok pedig nem szoktak bejutni a parlamentbe; az LMP 2018-as sorsa így már most megpecsételődött.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nfnw.blog.hu/api/trackback/id/tr748764362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aki példát vehetne Schifferről... 2016.05.31. 20:37:45

Alaposan felkavarta az állóvizet az LMP társelnökének váratlan bejelentése. Nem hiszem, hogy bárki is nagy tétekben fogadott volna erre a fordulatra akár csak tegnap is. Nem csoda, hogy hiába a szép kerek (sőt. gyanúsan kerek), mindenre kiterjedő búcsú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása