No FuckiN' Way

Politika, közélet, aktivizmus és más okosságok itt és most.

ahol elérhetsz minket

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A bűvös hetes

2014.06.20. 11:31 NyinA

Az évszázad szerződését kötötte meg Orbán Putyinnal. Bár szembe megy minden racionalitással és trenddel, Magyarország ismét nagyhatalommá válhat, a miniszterelnök úrnak és a fideszes oligarcháknak köszönhetően. Ha minden jól megy, és nem lesznek renitens-nem szavazó fideszes képviselők, hétfőn megszavazza a parlament a paksi megállapodás kihirdetését. Hogy ez 7000 milliárd forintjába kerül az országnak? Sebaj, az oroszok farvizén ugyan, de végre atomhatalommá válik ez a kicsi ország.

images.jpg

Kép forrása: oroszvilag.hu

Eközben a világban, a fejlett részén, teljesen más irányú folyamatok mennek végbe az energiatermelés területén. Egyre több európai állam deklarálja, hogy a következő években leáll atomprogramjával és az energiaellátást 100 százalékban megújuló energiaforrásokból oldja meg a jövőben. Németországban például több, mint 2 millió háztartás és több ezer energiaszövetkezet szolgáltat ily módon áramot, az ellenőrizhetetlen multik és állami cégek helyett. Ezek a beruházások a 6-8 éves megtérülés után bárkinél olcsóbban tudják eladni az áramot. Ezek után mennyire lehet reális az az elképzelés, hogy a Paks II termeléséből származó, mérhetetlen drága áramot átveszi majd a külpiac, például a német állam? És nem csak az a baj a gigaberuházással, hogy fenntarthatatlan, elavult vagy irreális- az Orbán-Putyin paktum ugyanis romba dönti Magyarország gazdaságát, versenyképességét, és romba dönt minket, magyar állampolgárokat is. A hitelt nem csak mi nyögjük majd, hanem gyerekeink és unokáink is.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP képviselője nemrég kiszámolta, hogy a tízmilliárd eurós hitel, a kamatok és a magyar önrész után a végső számla körülbelül 7000 milliárd forint lesz. 7000 milliárd forintot kell visszafizetnünk Putyinnak. A törlesztés évente akár egymilliárd eurójába is kerülhet az országnak, legalább 21 évig. Ez fejenként 1 millió forint tartozást jelent minden magyar embernek. De hogy ezért cserébe mit kapunk? Nehéz lenne megmondani, a kormány ugyanis semmilyen részletet nem hajlandó elárulni az Orbán-Putyin paktumból.

A bővítés megalapozottságát tartalmazó parlamenti határozatokból nem lehet megtudni a beruházás várható környzeti hatásait, gazdaságosságát és a politikai kockázatokat sem. Nem tudjuk, hogy egyáltalán megvalósítható e a projekt. Nem tudjuk, miről állapodott meg pontosan Orbán az orosz állammal. Egyet tudunk biztosra, hogy a kormány hétfőn, a kétharmad biztos többségében megszavazza majd a hitelszerződés kihirdetését. Pedig most kéne abbahagyni; bármennyire is bűvös az a hetes szám, nem szabadna engedni a misztikumnak, nem szabadna engedni Putyinnak. Mi, zöldek, no fuckin’ wayt mondunk a 7000 milliárdra, és te, kedves Виктор, ведущий?

Englishsm.pngKép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/Smiling_Sun

 

 

Címkék: hitel Orbán Viktor Paks Putyin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nfnw.blog.hu/api/trackback/id/tr896389007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása